Alles wat je moet weten over een golfbal

Wat maakt een golfbal nu een kwalitatief goede golfbal? Wat is de invloed van dimpels? Wat doet temperatuur met een golfbal? Waaruit is een golfbal opgebouwd? Hoe wordt een golfbal gemaakt? Wat heeft velocity met performance te maken? En met wat voor soort golfbal kun je het beste spelen? De golfbalweetjes hieronder geven je antwoord op al deze vragen.

Zo wordt een golfbal gemaakt…

Uit hoeveel delen bestaat een golfbal?

Een golfbal bestaat uit ‘delen’. De kern (core) met daar omheen één of meerdere lagen. De meest gangbare ballen hebben een core en een buitenlaag, ook wel een ‘2 piece bal’ genaamd. Hoe meer lagen, hoe duurder de bal. Onze tourbal, de 59 Tour, bestaat bijvoorbeeld uit drie lagen. Er zijn golfballen die uit 1 deel bestaan (one piece range ballen) en golfballen die uit maximaal 5 lagen bestaan.

Wat voor effect heeft temperatuur op mijn golfbal?

De temperatuur heeft veel invloed op hoe ver een bal vliegt en performt. Hoe warmer het is, des te meer afstand en grip. Dat heeft te maken met de weerstand die de bal ondervindt van warme lucht. Het klinkt gek, maar hoe meer weerstand, hoe verder de bal vliegt voordat het de grond raakt (carry). De dimpels op een golfbal hebben meer grip op de warme lucht en zorgen dus voor meer carry. De rubberen buitenlaag heeft met warmer weer een ander voordeel: meer velocity. De golfbal zal met warmer weer meer indeuken bij balimpact en hierdoor sneller van het blad gelanceerd worden. Een derde reden waarom je met een golfbal verder slaat bij warm weer is de bounce zodra de bal de grond raakt. De golfbal is door het warme weer meer elastisch en zal hierdoor een grotere bounce hebben zodra het de grond raakt.

De optimale temperatuur voor een golfbal ligt tussen de 21 en 32 graden. Met koud weer (10 graden of minder) zal een zachte bal met een lagere compressie beter performen dan een harde bal. Enerzijds door het verlies van grip op de bal, anderzijds doordat de hoge compressie ervoor zorgt dat de bal met koud weer minder afstand heeft door verlies van velocity en weerstand.

Een golfbal tijdens een officiële wedstrijd opwarmen mag niet volgens de R&A (decision 14-3/13.5). Als je je golfballen vooraf opwarmt en bijvoorbeeld in een warme doek in je tas bewaart, dan mag dat wel.

Wat wordt bedoeld met velocity van een golfbal?

Bovenstaande video geeft goed aan wat wordt bedoeld met velocity. De impact van een bal op het blad heeft meer gevolgen op een golfbal dan je denkt. De bal deukt in en springt hierdoor van het blad. Hoe meer velocity, des te meer afstand.

Waarom zijn dimpels zo cruciaal?

De algemene regel zegt dat ballen met veel kleine dimpels hoger vliegen dan ballen met weinig grote dimples. Het aantal dimpels kan variëren van 300 tot 812 stuks. Gemiddeld aantal dimpels dat toegestaan is: 300 tot 450. Gemiddeld: 392. Een dimpel is gemiddeld 2,54 mm diep.

Zijn er regels voor de kenmerken van een golfbal?

Jazeker. Iedere golfbal moet voldoen aan een aantal criteria dat door de R&A is opgesteld. Zo mogen golfballen niet zwaarder dan 45,93 gram en niet kleiner zijn dan 42,67 mm. Hoe zwaarder en kleiner hoe verder. Naast gewicht en diameter wordt gekeken naar het aantal dimpels en COR (coefficient of restitution / balsnelheid). Golfballen dienen dan ook voor officiele tourwedstrijden op de List of Conforming te staan en worden door de R&A en USGA getest en goedgekeurd voordat ze op deze lijst komen.

Wat voor soort materialen wordt er voor de buitenlaag gebruikt? En wat voor effect heeft dat op balprestaties?

golfbal mecca

Mecca gutta bal uit 18e eeuw

De prijs van een bal is onder andere afhankelijk van het materiaal waarvan de buitenkant van de bal gemaakt is. De buitenkant wordt ook wel de cover genoemd. De materialen die hiervoor gebruikt worden zijn:

Balata

Deze covers zijn in verhouding heel zacht. Balata is gemaakt van boomschors. Een bal met deze cover geeft heel veel backspin en ligt dus supersnel stil.

Lithium
Langzamerhand worden de covers van Balata vervangen door Lithium. Dit is zeer zacht materiaal, wat dus ook heel veel backspin geeft.

Surlyn
De meeste ballen hebben deze cover. Surlyn is een handelsnaam. Ze kunnen een cutproofguarantee geven, omdat deze ballen door hun hardheid bijna onsplijtbaar zijn.

Urethaan
Een urethane buitenlaag wordt vooral gebruikt bij de (duurdere) tourballen. De Insane Tour heeft een dergelijke buitenlaag en presteert hierdoor zeer goed. Het materiaal is zacht en sticky en zorgt voor optimale grip en control.

Titanium
Als er titanium in covers verwerkt is, zorgt dit ervoor dat de ballen als kanonskogels vliegen.

Welke golfbal past het best bij mij?

Goede vraag. Het vinden van de golfbal die het best bij jou past, is een persoonlijke kwestie. Dat heeft met techniek, swingsnelheid en doelstellingen te maken. Een clubfitter bij jou in de buurt kan je op basis van een analyse van je swing en techniek de juiste golfbal aanbevelen. Heb je daar geen zin in, dan is het beste wat je kunt doen heel simpel: speel met de bal waar je een lekker gevoel bij hebt en… BLIJF HIER MEE SPELEN. Je ziet zoveel golfers die met tientallen soorten gevonden golfballen spelen. Als je een beetje serieus met je sport bezig bent, doe je dat niet. Het is beter om voor één golfbal te kiezen en hiermee verder te spelen. Een 59 Tour (onze 3 piece tourbal) vergt een heel ander spel dan de 99 Distance (onze 2P distance bal). Met de eerste speel je met veel controle rondom de green. Met de laatste zal je de vlag meer met chip and run aanspelen. We hebben ooit een hcp 6 speler zien spelen met een Wilson Ultra. Een harde 2P bal. Niks mis mee, maar van een single hcp’er verwacht je een beter balkeuze. ‘Waarom die bal?’ vroegen we. ‘Omdat ik m’n lengtes met driver, ijzers, chippen en putten ken.’ Hij gaf het juiste antwoord…